Mi nyitott kapcsolatban, de a harmadik monogám. Működhet ez?

Mi a férjemmel 12 év házasság után próbálunk mostanában nyitni. Ez persze minden csak nem egyszerű, főleg a jelen helyzetben…

A párom viszont úgy tűnik, hogy talált valakit, aki nagyon megmozgatja. Munkatársak, és ha őszinte akarok lenni, szerintem már korábban is meg volt közöttük a szikra. De nem hiszem, hogy valaha félrelépett volna vagy lett volna köztük bármi. Ha így lenne, elmondta volna.

A másik nő eleinte nagyon nem tudta hova tenni ezt az egészet, azt hitte, hogy a párom hazudik a nyitott kapcsolatunkról, nehezen érti meg, hogy tudok róla. Ő monogám, és nem is akar ezen változtatni. Bevallom, kicsit félek ettől, mert nem szeretném, ha 12 év sikeres házasság után pont én lennék, aki a nyitással megengedem a férjemnek, hogy otthagyjon.

Szerintem ez a kapcsolat veszélyes, ha a másik nő nem érti vagy nem akarja érteni vagy nem fogadja el a mi rendszerünket. De a párom nagyon bele van esve. És most nagyon rosszul érzem magam, nem tudom, mit kéne tennem… :frowning:

Hát ez nagyon nehéz kérdés. Általában a “már a nyitás előtt is meg volt ez a szikra”-helyzetek nehezek. Ki kezdeményezte a nyitást? Ő akarta és ezért, vagy mindketten egyenlő félként mentetek bele? Alapvetően jól működik a kapcsolatotok? Tudsz bízni a párodban?

Az alapján, amit leírsz, ez lehet, hogy tényleg para, de az is lehet, hogy te féled túl. Innen nagyon nehéz ennyiből megítélni…

1 Like

Laci videójában van egy rész, ami nagyon kifejező és óriási támasz tud lenni, amikor valakinek szüksége van rá.
Ez pedig a Zöld-ség :smiley: kb így: “én olyan zöld szín vagyok, amilyenből nincs másik… ha a párom képéhez szüksége van a kékre is, miért ne festhetne vele?! Anélkül csak zöld lehetne a képén! Az én zöldemet viszont senki más nem tudja pótolni” (sry ha nem pontos az idézet)
Nekem ez az önbecsülés jelentőségét adja. Ha az megvan, eltűnik a féltékenység, az irigység, a birtoklás - okafogyottá válnak! Teljesen mindegy, hogy volt-e szikra azelőtt vagy csak azután lett… a fontos, hogy szüksége van a tüzemre és nem tud nélküle(m) élni. Nálunk is van egy monogám partnere a páromnak, akivel időnként találkoznak… az úr nem akar tudni senki másról, viszont tudomásul veszi a helyzetet! Ő a kék a festékes palettán, viszont én olyan zöld vagyok, amilyen nincs másik, azonban nem tudok kék lenni és nem is erőltetem a kékséget :smiley:
Az a fontos, hogy a párod (bár bele van esve a hölgybe) tüze te légy és lehet bármennyi szikra körülötte…

3 Likes

Igen, mindketten akartuk, egyenlők vagyunk és a bizalom nem kérdés. Én inkább attól félek, hogy “meghülyíti” őt. A szerelem sötét verem…

@Lalee Ezt a videót nem ismerem. Be tudod linkelni?

Itt van a Nonmono.org-ban a videók között :slight_smile:

1 Like

Létezik NRE, new relationship energy, de ha azt is a helyén tudjátok kezelni és abban az időszakban is figyelnek egymásra a felek, akkor óriási baj nem lehet.

5 Likes

Mit jelent szerinted a “helyén kezelni”? Nem támadólag kérdezem.

Akinek az új kapcsolata van: biztosítani a teret és időt a régebbinek is, figyelni rá, hogy ne tolódjon el teljesen a fókusz
Akinek a párja van új kapcsolatban: elfogadni és komperziót gyakorolni (örömmel tölt el a tudat, hogy egy szívednek kedves valaki boldog), tudatosítani magadban, hogy te ettől most nem leszel kevesebb, hasznosítani a felszabadult időt és energiát valami olyasmire fókuszálni, ami addig halogatva volt

minden résztvevőtől őszinteség, türelem, megértés és erőszakmentes kommunikáció

8 Likes

és persze az, hogy a harmadik fél monogám: senki sem erőlteti rá, hogy több kedvese legyen:)

1 Like

De hogyan tudhatná egy monogám ember nő “nem akarni elszeretni” a páromat, ha az ő fejében az, ahogyan mi élünk, nem opció? Ti láttatok mar olyat, hogy valaki monogámként tolerálni tudja, hogy a párja nem monogám?

És hogyan tudom én “igényelni” a páromtól a figyelmet, ha éppen vakszerelemes?

Bocsánat, hogy ennyit kérdezek, de eléggé zavarban vagyok.

Hát erőst zölddé kell válni… :blush:
Nagyon fontos a kommunikáció a párunkkal, ha az rendben van és őszinte, nem lehet nagy baj, legfeljebb az erőviszonyok változhatnak átmenetileg… amíg az újdonság varázsa munkálkodik.
Mondjuk ebben az esetben a monogám hölgy akar beékelődni egy elvileg letisztázott, éppen nyíló kapcsolatba, így szerintem neki nincs tolerálni valója (ha jól értettem amit írtál)

1 Like

Ha ez nem opció neki és a párod ennek ellenére találkozik vele, építi a kapcsolatukat, akkot az a parod reszerol feled es onmaga fele sem fair. Uljetek le harman tisztazni a dolgokat. Kinek mik a celjai, hatarai, erzesei.

5 Likes

Kedves xy. Örülök neki, hogy a nyitás óta sikerült egy másik fellel egymasra talalnotok. Félek tőle, hogy ez az új kapcsolódás a jelenlegi kárára fog menni, mert az eddigiek alapjan (itt konkret beszelgetesbol vagy helyzetbol emelj ki peldat) nem vagyok benne biztos, hogy illeszkedik az altalunk megbeszelt kapcsolodasi rendszerbe.

Plusz:
Szeretnék én is minőségi időt tölteni veled rendszeresen, és szeretném tudni és érezni, hogy továbbra is fontos neked a kapcsolatunk. Ezt és ezt hiányolom jelenleg vagy ez es ez a dolog ilyen vagy olyan erzeseket valt ki belolem. (Tetszes szerint kitoltendo a megfelelo resz)

5 Likes

Szia @AnnaPerenna ! @Lalee erre a linkre gondolt. https://youtu.be/vFFREC8ztiY
2.10-tôl idézi Laci elôadását.

3 Likes

Javult azóta a lelkiállapotod? Sikerül beszélni pároddal a problémáról?

1 Like

Bocsánat, nem voltam a hétvégén gépközelben. Igen, értem, mire gondoltok.

Bizonytalannak még bizonytalan vagyok, és félni is félek, de nem nagyon látok más utat, mint előre :slight_smile:

2 Likes

Érdekes helyzet, amit leírtál. Kicsit továbbgondolva:
A párod nyitott kapcsolatban érzi jól magát, de mondjuk úgy dönt, hogy az új szerelmet, a monogám nőt választja. Akkor amint elmúlik a rózsaszín köd, kényelmetlen lesz számára a helyzet. Ebbe vagy nem gondol bele, vagy más elképzeléseitek vannak a nyitottságról, vagy ő sem tudja pontosan mit akar… nem tudom, sok lehetőség van a fejemben, mert ugye itt csak a te oldaladat látjuk.
Amúgy minden ilyen gondra ugyanaz a megoldás: sokat és őszintén beszélni, hogy mindenki megértse a másik álláspontját. Ennyi infó alapján én azt mondom, tárgytalan a dolog, hiszen az egyik nem egyezik bele, márpedig feltétel mindenki hozzájárulása.

2 Likes

Sziasztok!
En eletem elso poli kapcsolataban vagyok egy honapja lassan. Sosem gondoltam volna a regebbi paromrol, hogy erre valaha is kepes lesz. Teljesen monogam neveltetesu. De! Elejetol fogva tudtaki es mi vagyok, mert nem arultam zsakba macskat. Igy ment bele a kapcsolatba. Innentol reklamacionak helye nincs. Ezt o maga is kimondta. En masfel evig szuszakoltam bele magam ismet a mono formacioba a kedveert, mondvan, majd mellette hatha megvaltozok.
Azt tudni kell rolam meg, hogy mar gyerekkent is nagyon sajatos gondolkodasom volt, mindig is szabadszellemu es szabadszaju. Sajnos rossz csaladi hatterrel rendelkezem, amit pszichikalisan megsinylettem. A sok rossz kontextus erre csak lapattal hordta ra a tragyat. Az eredmenye borderline szemelyisegzavar meg egyeb finomsagok. Elmult 6 evben lassan olyan 180 fokot vettem csomo mindenben, hogy a konyvem irasa is evek ota szunetel,mert minden keplekeny volt bennem folyamatosan.
Ennek tetejeben ugye a maskepp gondonkozo az altalaban beteg masok szerint, igy felig elhittem, hogy a mentalis allapotom egyik tunete, ugy mint a szenzitivitas ( mar ez sem olyan jellemzo ram), vagy a hirtelen viselkedesi attitude.
De legbelul en az elso pasim ota ereztem,nem vagyok atlagos es valahogy a hatalmas szerelem erzesek ellenere ereztem mindig belul, hogy nekem a mono dolog borton.
Belenyomom magam olyan sablonba, ami nem belolem fakad, hanem kivulrol nyomnak bele, mert ezt varjak el, mint normalitas.
Igy sokszor meginogtam es eveken at tartottam betegnek magam. De a jelenlegi pszichologusomnak koszonhetoen ( aki nyitott gondolkodasu es szabadabb szellemu hala egnek, komolyan egy gyemant!), igenis biztatott onmagam megelesere. Igy bo fel eve ezt meg is tettem. Leultunk ujra beszelni errol a beallitottsagomrol es adtam idot a paromnak.
Egy het mulva mondta, hogy rendben de fektessunk le kereteket. Volt probalkozasunk, ott a masik fiu volt gazos,ki is dobtam hiaba szerettem, parom nem kedvelte joggal. Utolag en is jobban ralatok mar miert. Amit kaptunk tole szerintem sosem felejtjuk el ( nem jo ertelemben).
Aztan kereses ezerrel reszemrol. Volt ket masik jeloltem ( konnyen szeretek).
De mar jozanabbul kezelem. Ok is csak jatszmaztak, csalodtam egymas utan haromszor, nagyon magam alatt voltam. Parom meg azert volt szomoru es duhos, hogy miert jatszanak az erzeseimmel, mire jo ez?!
Meg hat parom annyi keretet vart el tolem, amire mondhattam volna azt is, hogy ennyi erovel hagyjuk ezt, dontsuk el megy e egyutt tovabb vagy nem. Errol volt sok beszelgetes. Sirosak.
Mondtam neki sok a mit nem szabad es onzonek talalom ot na meg igazsagtalannak. Nala a cigivel vannak bajok, ugyanis tobbszor probalkozott elhagyni, ebbol ketszer vert at. Pedig megallapodtunk az elejen, hogy mivel tudja belolem mit valt ki a szaga,meg alapbol mibe halt bele a nagyim, leteszi. Lassan ket ev utan sem, csak ures szavak es mar nem hiszek ezen reszeben. Nemreg el is ismerte igazam van abban, hogy en egyet kertem, nem megy teljesiteni. Akkor hogy mer tolem olyat elvarni, ami nem tudok lenni? Masfel evnyi onelnyomas utan, hogy neki jo legyen, minden tolem telhetot megtettem. De mar o is latta nem tudok “elni”. Halott vagyok belul es igazsagtalansag erzese keringett bennem, depis voltam, alig volt nemi eletunk is. (Felreertes elkerulese erdekeben: a cigi dolog mar most akkor jott fel, miutan mar benne voltunk a poli dologban)
Belatta, hogy tudta ki vagyok, onzon elnyomott passzivan. Nem szant szandekkal. Magatol mondta hogy emesztgeti mar a gondolatot, hogy kulon is megelhessem az erzeseim a masik partnerrel, intimen is. Mert latja, ha hagyja onmagam legyek maskepp viszonyulok azota hozza is. Sosem hittem, hogy eddig eljutunk. Tobbszor kerult szoba a szakitas. De azt hiszem jo ferfi mellett vagyok, tenyleg bizonyitotta, hogy ha szeretek valakit gondolkozok is. Mondtam neki, ha neki igy ez nem fer bele, nem tartom vissza. O ugy dontott mellettem marad. Nyilvan meg emeszti a dolgokat, igy ha harman vagyunk kimelo uzemmod van. Figyelunk egymasra kolcsonosen mindharman. Hala egnek jol kijon a ket pasi, birjak amugy egymast. Tok jokat kartyazunk, tervezunk progikat stb. Intimitas is van. Ket kulon habitus, de fontos tulajdonsagaikban megegyeznek, ami ehhez szukseges, hogy mukodjon a dolog. Mindkettot nagyon szeretem, igyekszem egyforman kimutatni! Nagyon fontos! Eleg egy rossz szo, elhallgatott akarmi, mar serul is az egyik es indul a kakas viadal. Nem volt pelda ra es nem is ilyen tipusok, bekesek. De jobb megelozni.
Erzekelte a regebbi parom, hogy mashogy allok hozza. Visszajott belem az elet. De kell meg idot hagyni neki es ezt az uj is tudja, beszelnek ok is ezekrol. Ez igy nagyon jo! Tenyleg orulok neki! Boldog vagyok veluk, de egyelore a sok szar utan, amit eddig megeltem, nehezen hiszem el, mindez velem tortenik. De nagy mazlista vagyok veluk, orulok, hogy az uj partnerem elem fujta a szel. En meg eszrevettem. Tenyleg nem hittem hogy ennyire attudja majd dolgozni magaban a dolgokat. Termeszetesen vannak hullvolgyei, igy fokozottan figyelek ra. De most ugy erzem es latom, megyunk elore. Jol esett ezt leirni.
Azert is irtam le, hogy legyen itt egy pozitiv pelda arra, hogy nem remenytelen a mono neveltetesu embert is mas iranyba vinni kozos erovel, ha mindenki reszese.
De a fentebb szolokhoz csatlakozva: kurva sokat kell errol teljesen tabu mentesen kommunikalni, akkor is, ha sirasba torkollik es nehez erzesekkel jar. Mindenrol! Oszinten! A bizalom elengedhetetlen.
Egy sajat gondolat: a nonek szerintem mint ( most sztereotip leszek kicsit) csalad osszetarto kepessegu szemely kell tudnia jobban kifejeznie magat, finoman, terelni, megerteni mi van a ferfi fejeben. Egyutterzes is kulcsfontossagu, kolcsonosen adni eresi idot a masiknak. Az emlitett holgy szerintem nem erti meg es nem erzi at a nyitott kapcsolat mikentjet en ezt vettem le.
Valoban erdemes lenne harman beszelgetni. Baratkozni. Kideriteni kinek merre hany meter. Aztan kozosen eldonteni a paroddal megeri e a kockazat, avagy ha fajdalmas is, de lezarni a masik holggyel a dolgot. Persze akkor, ha a parodnak ecseteltel minden eshetoseget mikor mi fog tortenni mikor dont. Mert a dontes az ove lesz. Ido kell ehhez. Vagy mindenki jol erzi magat, vagy senki se fogja. De ez az en allaspontom. Megertes nelkul ebbol aligha lenne problema mentes kapcsolat. Nekem ez igy meredek lenne es nyiltan kozolnem. Nem azert mert szerelmes bele, hanem a holgy hozzaallasa veszelyt jelenthet a jovotokre nezve. Nagyon beszeljetek szerintem ezt at mennyit er neki a szerelem erzese. En is az voltam az elsobe, de magam loktem el mert olyan volt amilyen. Pedig en nagyon ragaszkodo vagyok. Remelem azert tudtam valami biztatot, hasznosat irni. Sajnos nem par szoban leirhato temak ezek xd Mindig is tudtam magamrol, hogy tobbet tudok es akarok is szeretni, kell az a valtozatossag. De voltam megcsalt es megcsalo is. Ebben nem akarok tobbet reszes lenni. :blush:

5 Likes