Kapcsolati nyitás -Mono párból poli pár

A férjemmel még a kapcsolatunk hajnalán (pontosabban az első randinkon) került szóba a poliamoria. Egyből felvillanyozott, hogy mi is lehet ez és könnyen tudtam rezonálni a poli gondolatával, ő pedig már élt is előttem poli kapcsolatban.
Nekünk egyszerű volt így belevágni a kapcsolatunkba, de tudom, hogy minden pár más, máshogy és más életszakaszban történik a nyitás.

Nálatok hogy zajlott? Ki hozta fel először a témát?
Hány év után nyitottatok? Könnyen ment? Ki viselte nehezebben?
Milyen szabályokat alkottatok, hogy mindenki számára könnyû és elfogadható legyen az átállás és az új helyzet?

2 Likes

Velünk az a helyzet, hogy mi férjemmel “klasszikus” szerelmespár vagyunk, a mindenki álma kategória. Egy osztályba jártunk 10 éves korunk óta, 11 évesen szerettünk kb. egymásba, akkor még matricákat, üzeneteket csempésztünk egymás táskájába és hasonlók. 16 éves korunk óta vagyunk “hivatalosan együtt”, tehát 19 éve. Én közben folyamatosan beleszerettem még emberekbe, úgy, hogy nem hagytam abba szeretni a kedvesemet, és mindig az volt, hogy 1) vagy épp, akit szerettem, őt nem érdekeltem, 2) választanom kellett, és mindig maradtam. Egyik sem volt könnyű persze, nálam ezek évekig tartanak. Idén lesz a 10. házassági évfordulónk, 2011-ben házasodtunk össze. Van két gyerekünk is, egy 5 meg egy 7 éves. Én kb. 4 éve tudom, hogy létezik poliamoria, ekkor jöttem rá, hogy nem vagyok teljesen őrült. Azóta beszélgetünk a nyitásról, azóta voltak persze megint olyanok, akikbe beleszerettem, de ez nem volt kölcsönös. (most az utóbbi időben épp valahogy nők, ja mert amúgy pánromantikus/demiszexuális vagyok). Férjem teljesen mono típus, neki nincs is igénye, meg szüksége másra, de látja, hogy nekem van. Vagyis lenne. Most ott tart, hogy ha nővel jövök össze, az oké, egyébként meg mindent megbeszélünk. Covid előtt randizgattam, most ez megszakadt kicsit, meg igazából elég nehéz ezt irányítani, őszintén, néha nem is tudom, van-e értelme randizini. Úgyis az emberbe szeretek bele, nagyon nehéz az online portálokon, és általában olyanba egyébként, aki valahogy más úton kerül a közelembe, nem nagyon lehet ezt irányítani - csak ők sokszor nem polik, van párjuk, vagy épp mondjuk, ahogy mondják, nem is vonzódnak a nőkhöz, vagy épp a non-bináris afab emberekhez, akiket nőkként kezelnek (that’s me). :smiley: Mi itt tartunk tehát, és nagyon szívesen olvasom a Ti sztoritokat is.

4 Likes

Mi 11 év klasszikus monogámia után nyitottunk, több mint 3 éve. mindig is mi voltunk az “álompár”, így az ismerőseink nem értették, hogy miért. Mi volt a baj? kérdezték sokan. Nos, nem volt baj. Simán leélhettük volna úgyis együtt az életünk. Nem javítani akartunk a kapcsolatunkon, hanem “szintetlépni”, mert így még jobb. Az elején voltak nehézségek. Néha még ma is vannak. De a szabadság elképesztően sokat ad.

4 Likes

Ó, ez nagyon klasszikus, hogy azt hiszik az emberek, biztos valami baj van a kapcsolattal, pedig az ég világon semmi gond. Ha nem szeretnél, ne válaszolj, ha megosztható érdekel: akkor most nálatok mindkettőtöknek van(nak) másik kedvese(i)? Illetve hogy alakult a dinamika?

1 Like

Igen, mindkettőnknek van más. A férjem helyett nem nyilatkoznék, majd megteszi ő :slight_smile:
Nekem rajta kívül egy másik kapcsolatom van, másfél éve vagyok együtt vele, kb heti kétszer találkozunk. Ismerik egymást a férjemmel, sőt a gyerekek is ismerek meg szeretik. Ő régebben él polirendszerben, mint mi. Az élettársa egy csodás nő, nagyon sokat tanultam tőle, a “kedvenc metámtól” <3

4 Likes

Igen, nekem a kedvencem, hogy ha egy monogám kapcsolat zátonyra fut, akkor az lehetett a felek össze nem illése miatt, a körülmények miatt, sok minden miatt, de ha egy nonmonogám kapcsolat ér véget ér, akkor KIZÁRÓLAG a nonmonogámia lehetett az ok :slight_smile:

2 Likes

Nekem eléggé felvillogott a OPP gomb - azaz one penis policy. Ismerkedj nyugodtan, de csak nőkkel. Ezt a hozzáállást egy regebbi kapcsolatomban en is ateltem:/

2 Likes

Ha jól értem ez nem egy klasszikus OPP, hanem megbeszélés tárgya, hogy a férje hogyan áll egy másik férfival való kapcsolódáshoz.

1 Like

Lehet, hogy valóban nem klasszikus opp, de az én értelmezésemben ez is egy olyan helyzet lehet, ahol nincs balansz (nem egyforma szabályok vonatkoznak minden kapcsolódni kívánó félre). Amikor nem vagyok benne biztos, hogy egy helyzet diszkriminatív vagy sem, akkor a jelzőket/nemeket stb ki szoktam cserélni másra és felteszem magamnak újra a kérdést, átrágom a témakört.

1 Like

Kicsit olyan, igen, de mivel nekem is ez most inkább az igényem, hogy én egy barátnőt szeretnék, ezzel egyáltalán nincs gondom. Ha lenne, mondanám, ha lesz, mondani fogom. Ja és mivel ő monogám teljesen, hiába nyitott számára a lehetőség, az lehetőség marad. Tehát szabály ide vagy oda, egymáshoz alakalmazkodunk, meg magunkhoz is. Arról volt szó, hogy ha pasiba szeretek bele (bár ennek most az esélye kicsi), akkor megbeszéljük, mizu. Azt is tudja, kizárni nem lehet ezt a lehetőséget.

Így már értem, köszönöm a pontosítást.

1 Like

Nem akartam azt sugallni, hogy leírd, mi van nálatok, de köszönöm, hogy pontosítottad :blush:

1 Like

Nem sugalltad, semmi gond, én magamtól vagyok ilyen nyílt. Meg jó, ha megjelenik az, hogy mind mások vagyunk, meg máshogy működünk, és ez így jó. :slight_smile:

3 Likes