Alapjaiban hibás, ahogyan a szexről gondolkodunk

Elkeserítő belegondolni, hogy mennyire önző módon állunk a szexhez. Mintha nem egymással, hanem egymás ellenére csinálnánk, mintha egy győztes és egy vesztes, egy aktív és egy passzív, egy erős és egy gyenge találkozása lenne.

Ezt a videót még sok évvel ezelőtt ajánlotta a figyelmembe egy kedves barátom, és azóta mindenkinek ajánlom, aki csak egy kicsit is játszik az etikus nonmonogámia gondolatával.

Szerintem alapvetően kéne megváltoznia a szecről alkotott képünknek!

1 Like

Igen, teljesen egyetértek. Szerintem az az egészséges hozzáállás, ha odafigyeltek egymásra, reagáltok egymás vágyaira. Kicsit olyan, mint egy beszélgetés - csak nem szavakkal, hanem mozdulatokkal - amiben mindkét fél egyenlő. Itt még hozzátenném, hogy szörnyű látni, hogy sokan milyen önzőek a párjukkal. Ne is gondoljon másra, mert az már egy fél megcsalás :laughing:

6 Likes

A szex egy nagyon összetett, izgalmas és kifejező kommunikációs csatorna, nem véletlen, hogy David Cohen Szexbeszéd címmel nagy sikerű könyvet írt erről. Szóval ez nem csupán egy adok-kapok, hanem egy játék, melyben a játszótársak (jó esetben) együtt fektetik le a szabályokat - és azok addig érvényesek, ameddig a résztvevők azt közös akarattal meg nem változtatják. Ebbe beleférhet a többes szex is - egymás határainak figyelembe vételével. Sokat lehet tanulni a szexből: a kölcsönösséget, egymás iránti tiszteletet és a férfni/női minőség erősítését.

3 Likes

Én őszintén, néha nem biztos, hogy belegondolok, ki hogyan gondolkodik a szexről, és nagyon fontos róla beszélni. Az biztos, hogy több annál, minthogy aktív-passzív, erős-gyenge relációkat testesítsen meg, nekem inkább szól a kölcsönösségről, az egymásnak örömet okozásról, meg az ebben fejlődésről, és a másik meg a saját magunk felfedezéséről. Elég erősen demiszexuális vagyok, ami nem azt jelenti, hogy kevésszer vágyok szexre, vagy hát nem tudom, mihez képest, de az száz százalék, hogy egy fotó alapján nem tudom azt mondani valakire, hú de szexi, meg beindít, mert nem igazán. Ha már dumálunk pár órát, akkor már előfordulhat. Vagy akkor is előfurdulhat, ha évekig barátok vagyunk és egyszercsak. Visszatérve, tényleg nem mindegy, hogy viszonyulunk hozzá, de ami számomra talán még fontosabb, hogy ha más nem úgy, mint mi, az is tök oké, mert ennek ezerféle variációja lehet, hogy ő épp hogy, meg ugye ez a hozzáállásunk is változik, változhat.

3 Likes

Kicsit off, de számomra a demiszexualitás (kb: csak akkor él át szexuális vonzalmat, ha már korábban erős érzelmi kötelék alakult ki) megismerésekor óriási rájövésem volt, amikor rájöttem, hogy igazából minket a társadalom demiszexuálisnak szeretne látni

4 Likes

ú, de érdekes ez, amit írsz…innen meg azt tapasztalom -jó ez legfőképp ilyen mainstream társkeresős tapasztalat - hogy az emberek nekezen várják ki, amíg én oda jutok…ebből az következik, hogy nem is jutunk oda…közben meg igen, a többségi társadalomnak simán van egy ilyen nem kimondott elvárása, vagy mije, hogy á, poli, akkor erős érzelmi alapokon nyugvó hosszú távú mély kapcsolatok, ami spec nekem az álom, de egyébként meg ezerféle poliamor ember van, ezerféle szexualitás-megközelítéssl, és ez tök szuper

Igen, ezt pontosítom: a társadalom elvárja, de nem felel meg a saját elvárásának. Pont, mint a monogámia esetében is…

3 Likes

Ez nagyon jó! :smiley:
Valóban ilyen az általános felfogás és nem csak az USA-ban…
Nálunk mivel lehetne ezt jól kifejezni? Foci kontra lecsó vagy kenyérlángos, esetleg halászlé? :smiley:
Amikor nincs megfelelő kommunikációs hajlandóság és nem veri az eget az EQ, az egész nemiség-szexualitás egy nagy játszma és a tét a győzelem, a felül kerekedés :smirk:
Mi az első pillanattól fogva kimondunk mindent és nincs ott a félelem, hogy megbántjuk a másikat, mert tudjuk, hogy nincs ilyen szándék! Ha mégis mellé megy valami, egyszerűen kifejezzük, hogy miként érezzük magunkat attól ami elhangzott vagy történt anélkül, hogy elhangozna olyasmi, hogy ilyet ne tegyél vagy ilyen-olyan vagy stb.
Vagy amikor egyfajta jutalomként adja magát oda egyik a másiknak, mintha szívességet tenne ahelyett, hogy örömmel, pusztán az örömszerzésért lennénk együtt, akár baráti alapon :grimacing:
:heart:

3 Likes

Én a nyelvünkben rejlő hozzáállást szoktam példának hozni erre: ELVESZ valakit feleségül, MAGÁÉVÁ tesz, megRONT (a nyilvánvaló pedofil kontextuson kívül persze), stb.

1 Like