A poliamoria az LMBTQ része vagy nem?

Sziasztok!

Rengeteg helyen láttam már, hogy a poliamorokat az LMBTQ-csoporthoz tartozónak veszik, de én ezt őszintén nem értem. Én például heteroszexuális “normális” férfi vagyok, nem értem, miért lennék bármilyen szempontból LMBTQ-személy csak azért, mert adott esetben nem csak egy másik heteroszexuális nővel vagyok kapcsolatban. Szerintem ez rossz, de javítsatok ki, ha tévedek!

1 Like

Szia!

Először is a homoszexuális , vagy biszexuális férfi is “normális”. Másodszor szerintem a poliamor/nonmonogám szexuális identitás része az LMBTQ közösségnek, mert eltér a hetero- és mononormatív társadalmi berendezkedéstől.

7 Likes

Hú, ez érdekes kérdés… Egyrészt igazad van, mert az LMBTQ elsősorban szexuális irányultságra és genderre vonatkozó kifejezés, az etikus nonmonogámia pedig párkapcsolati irányultság kérdése. Így a hagyományos értelemben nem is tartozik az LMBTQ-ernyő alá.

Viszont mint nem általánosan elfogadott és jogilag nem egyenlő kapcsolódási forma, igenis van létjogosultsága például egy Pride-fesztiválon vagy akkor, amikor az edukációs vagy emberi jogi aspektus felől közelítik meg, hiszen hasonló problémák merülhetnek fel itt is, mint ott.

Arról nem beszélve, hogy rengeteg a közös metszet: nagyon sok poliamor nem heteroszexuális, ahogyan mondjuk a swingerben is gyakori, hogy a két nő “játéka” “megengedett”. Szerintem van, de nem éles a határvonal. Ez ilyen nem vagyunk ugyanazok, de testvérek igen - dolog :slight_smile:

És a “normális” valóban nem volt egy szerencsés kifejezés, erre kérlek, vigyázz majd :slight_smile:

7 Likes

Ebben igazad van, ha mint párkapcsolati identitásként tekintünk a poliamoriára, viszont a fogalomnak van szexuális irányultsága is, mint egyszerre több emberrel folytatni szexuális kapcsolatot. Sőt olykor konkrétan egyszerre :slight_smile: Ez pedig része az LMBTQ közösségnek, hiszen az átlagos / társadalmilag elfogadott szexuális vizselkedéstől eltérő. De amennyire én tudom, ebben nincs egységes álláspont a nonmonogám szubkultúrában.

5 Likes

Azt hiszem, én is ezt írtam :slight_smile: Talán onnan is lehet nézni a kérdést, hogy miért NE lenne része az LMBTQ-közösségnek? Mi rossz származik abból, ha egy lapon említik a kettőt?

3 Likes

Igen, ez egy jobb nézőpont. Én semmi rosszat nem látok benne, ha egy lapon említik a kettőt. De szívesen hallgatnék érveket, ha valaki másképp látja :slight_smile:

1 Like

Egyébként az “Útkereső” és a “Támogató” kategóriába is beletartozhatunk. De a konkrét poliamor identitás nem szerepel (még) a betűszóban

1 Like

Bocsánat, nem akartam senkit sérteni a “normálissal”, csak nekem mégis fura, hogy olyan címkét akasszanak rám, amit én nem szívesen hordok. De értem, amit írtok, megpróbálok megbarátkozni vele :smiley:

Szerintem érdemes lenne elgondolkoznod rajta, hogy ez miért zavar téged?

3 Likes

Bennem is ez a gondolat merült fel, hogy téged miért zavar(na) ez a címke?

Én azt gondolom, egyénileg eldöntheti az ember, hova tartozik. A címkék azért jók, hogy segítsenek magunkat megérteni, aztán el lehet őket engedni. A mások által ránk aggatott címkék meg egy kis nézegetés után egyből mehetnek a kukába, nekem az a véleményem. A poliamoria/etikus nonmonogámia nem szexuális irányultság, na meg nem is nemi identitás, egyébként én nem szoktam bevenni kifejezetten az LMBTQ+ ernyőbe (bár lehet, hogy azért mert Pride önkéntes/szervező vagyok, és ott ez nem fókusz), na de első körben, ha szóba kerül az LMBTQ, őszintén, nem is gondolok rá mint a része. De ez én vagyok… Az viszont teljesen igaz, hogy van interszekció, és az is, hogy a poliamor közösség is kisebbség, csak más téren, és rokonterület, mert romantikus/szexuális kapcsolati kategória, ez sem fér bele a szokásos normalitás kategóriába. Na de mint tudjuk, a normalitás nagyon is túlértékelt, a többi eloszlással sincs az ég világon semmi probléma, én a Poissont főleg szeretem :wink: Szóval ja, egyébként miért ne tartozhatna bele? Szerintem beletartozhat, de nem valakit kívülről kényszerítve, hogy figyelj, te poliamor vagy, akkor te oda tartozol ám.

1 Like

Két ok miatt zavar: egyrészt mert nem érzem a magaménak, másrészt mert nem akarnám magamra húzni az ezzel járó problémákat. A társadalmi megítélése így is éppen eléggé kérdéses a dolognak, hát még ha egy másik “problémás” témákörhöz kapcsolják. (A problémás alatt nem azt értem, hogy baj lenne vele, hanem hogy sok körülötte a médiafelhajtás és a kiakadás. )

A kérdésre nem válasz, de eszembe jutott, hogy épp a 2019-es Pride-on találkoztam először élőben a poli közösség tagjaival, amikor egy szervezett kisebb csoport együtt vonult a “Poliamoria Magyarország” molinójával, és csatlakoztam hozzájuk.

5 Likes

Azok számára lehet zavaró ez, akik maguk bármilyen okból elítélik az LMBTQ közösséget, miközben poliamor kapcsolatban élnek, így nem szeretnék, hogy egy lapon legyenek említve az általuk elutasított csoporttal. Az, hogy miért ítélik el, az már más kérdés.

Én személy szerint kifejezetten örülnék annak, ha az LMBTQ±ba bekerülne egy P is, vagy - kis fricskaként azok számára, akik mindig beszólnak arra, hogy milyen sok a betű és már meg sem tudják jegyezni, mondjuk egy LMBTQENMCNMP (ethical non monogamy, consensual non monogamy, polyamory) - szóval ha ez a kapcsolódási forma is bekerülne az LMBTQ ernyő alá, a társadalmi elutasítottsága és a vele szemben fennálló előítéletek miatt.

Igeeen :slight_smile: és ott csodálkoztunk egymásra, hogy máshonnan, de megvan az ismerettség :smiley: de szép nap is volt az :smiling_face_with_three_hearts:

1 Like

Jó, de akkor már az ENM kéne, hogy belekerüljön, mert nem csak a poliamoria játszik.

Én személy szerint nem szeretem, ha az LMBTQ-hoz sorolják a polit, mert

1, ez egy kapcsolati beállítottság, nem szexuális vagy gender (talán kevésbé genetika is)

2, ez nem kisebbség, hanem többség, ha belegondolsz, hogy hány valódi monogám van a sorozatos monogámokkal szemben, illetve hogy hány nem etikus nonmonogám van.

A társadalom hazudik magának. Ez egy másik problémakör, szerintem.

4 Likes

Ó, igen, mi is akkor találkoztunk először

1 Like

Ezek jó meglátások, köszi

En a polisag mellett biszex is vagyok, illetve kivancsi emberkent lehet, hogy transznemuvel is siman jarnek :sweat_smile: De igy fogadtam el magam, hogy biszex vagyok, meg alapbol nem izgat hova tartozok. Vagyok, elek, elvezem es kesz. A szemelyisegem nem befolyasolja, a nezeteim, erzeseim a multam es jelenem formalja, az orientaciom kerdese igy masodlagos nekem. Ahol voltam honapokat terapian, ott szalloige lett az elszolalasom, mikor ez a tema feljott. Meg akkor is visszahallottam mikor csak latogatni mentem valakit xd “Mindenki bekaphatja!” :joy:

Az, hogy transzneművel “is” járnál, semmit sem jelent az irányultságodat illetően, csak annyit mond rólad, hogy nem vagy transzfób (aminek nagyon örülök btw).